Ringmaat bepalen

5 makkelijke manieren om je ringmaat te bepalen

Of je nu een online aankoop wil doen of je partner een kleine hint wil geven, jouw juiste ringmaat kennen is altijd handig.
Zo kom je ‘m makkelijk te weten:

1. Belgische juweliers gebruiken zowel de omtrek van de vinger als de diameter als ringmaat. Afhankelijk van het merk van de ring die je wil, moet je het ene of het andere weten. In deze tabel vind je de corresponderende maten.

2. Met een lintmeter
Het makkelijkste is natuurlijk als je al een ring hebt die perfect past rond de vinger waar je nieuwe juweeltje aan zal pronken. Is dit niet het geval, dan zijn er een aantal alternatieven, zoals een lintmeter. Draai de lintmeter rond de juiste vinger aan het juiste hand – er kan verschil op zitten – en rond de vingerknokkel, het dikste deel van je vinger. Je doet dit best ‘s avonds, wanneer je vingers het meest gezwollen zijn. Het aantal millimeter waarop je uitkomt, is je omtrekmaat. Voor de corresponderende diametermaat kan je de tabel hierboven checken.

3. Met een lintje
Geen lintmeter in huis? Dan maak je simpelweg gebruik van een koordje of lintje, een schaar en een lat. Je draait het koordje rond je vinger op dezelfde manier als de lintmeter en knipt het af. Leg het afgemeten stukje naast een meetlat en je vindt weer je omtrekmaat. De diametermaat lees je af in de tabel.

4. Bij Studio Sofiesticated
In het atelier kan je metalen ringmallen passen, waardoor je heel snel je maat zal kennen.

5. Met een andere ring en een lat
Heb je toch al een ring die perfect past, dan kan je makkelijk de diameter daarvan meten met een meetlat of een schuifmaat. Voor de omtrekmaat kijk je dan weer in de tabel.

6. Met een andere ring en papieren ringmallen
Op het internet vind je papieren mallen die je kan afdrukken. Let wel op dat je print op originele grootte, anders heb je er niets aan. Door uit te zoeken welke cirkel het best overeenkomt met de binnenomtrek – niet de buitenkant – van de ring die je hebt, kom je je maat te weten.